Rasvjeta u kuhinji postaje suptilni saveznik dobrih okusa i atmosfere
- Rasvjeta
- 0 Comments
Pozornica dobrih ukusa, svakodnevnih rituala i kulinarskih remek djela zasigurno zaslužuje posebnu pažnju pri dizajnu svih detalja. Kuhinjski prostor tako više ne igra sporednu ulogu, on prati energiju i pokrete „chefa“, dok svjetlo diskretno ocrtava njegov karakter i boji cjelokupnu atmosferu.
Planirana rasvjeta ne zalazi u kuhinju da bismo samo bolje vidjeli, nego unosi sigurnost, koncentraciju, doživljaj procesa i načina na koji se hrana priprema i raspoređuje za jelo. Šefovi svjetskih kuhinja su poslužili brendovima iz oblasti rasvjete da kreiraju neka zanimljiva i kreativna rješenja, a dašak tog luksuza je danas dostupan i u brojnim domaćinstvima širom svijeta.
Svjetlo kao alat, ne samo kao dekoracija
Profesionalni kuhari znaju šta znači vizuelna preciznost. Zato je rasvjeta svih radnih ploha od izrazitog značaja, a treba biti ravnomjerna i bez sjenki. Ugradbena i linearna rasvjeta, kakvu razvijaju brendovi kao što su Luce&Light, Karman i Arkoslight, donose svjetlo tamo gdje je potrebno, bez vizuelnih prekida ili nepotrebnih refleksija.

Dekorativne visilice iznad kuhinjskog ostrva i stola za ručavanje donose jedan poseban karakter u prostoru. Taj djelić prostorije postaje mjesto na kojem se ostaje duže, razgovara i uživa.

Važan aspekat rasvjete u kuhinjama je i reprodukcija boja (CRI). Hrana pod lošim svjetlom gubi svoju privlačnost. Priprema, serviranje i prezentacija ne ispunjavaju stoga svoju namjenu. Zato je važno uzeti u obzir utjecaj CRI indeksa u rasvjeti koji omogućava širok spektar boja i varijacija.

Tako boje namirnica ostaju prirodne i atraktivne, što se vidi kod svježeg povrća, na primjer, ali i kod materijala korištenih za izradu kuhinjskih elemenata ili pratećih dekoracija, posebno onih prirodnih, poput kamena i drveta.
Ambijent kuhinje je u slojevima svjetla
Savremeni trendovi uređenja i rasvjete kuhinja se sve više oslanjaju na slojevito osvjetljenje. To znači da kuhinjski prostor ne bi trebao biti u samo jednom režimu ili izvoru svjetla. Trend seteri iz oblasti osvjetljenja savjetuju barem tri nivoa kuhinjske rasvjete:
- Radno svjetlo: veće, jasno i neutralno. Obično se kreće u kelvinaži od 3000 do 3500;
- Ambijentalno svjetlo: ono je toplije i mekše, upotrebljava se najčešće u večernjim satima;
- Akcentno svjetlo: za isticanje, tj. naglasak materijala, polica, kuhinjskih elemenata i detalja. Ovaj režim zaokružuje ukupnu estetiku i uveliko doprinosi cjelokupnoj atmosferi.

Jednak koncept primjenjuje se i kod profesionalnih kuhinja i šankova koje možemo sresti u restoranima, kafeterijama, hotelima i dr. I u HoReCa segmentu se na rasvjetu gleda s posebnom pažnjom, a kuhinje i prostori za konzumiranje jela postaju ogledalo i stil tih objekata.


Kuhinja i trpezarija, u stambenim objektima, često su povezane i dijelom su istog životnog prostora. To je integralni prostor u kojem se kuha, ali i održavaju porodične i ostale društvene aktivnosti. Gosti postaju dijelom ukupnog ambijenta, kuhinja nije više skrivena, sve postaje otvoreno i transparentno, što komunicira širinu gostoprimstva. Zato je potrebno pažljivo planirati rasvjetu ovog prostora i ispoštovati već navedene nivoe.

Pametna rasvjeta
Tehnologija je u službi svakodnevice. Tako pametna rasvjeta sve češće dolazi i u kuhinje i prostorije za ručavanje. Mogućnost senzornog aktiviranja, prigušivanja, promjene intenziteta ili postavke scene rasvjete, omogućavaju da prostor bude preko dana funkcionalan, a navečer intiman.

Minimalistički sistemi, magnetne ili linearne šine daju dozu fleksibilnosti bez narušavanja estetike. A to su rješenja koja smo primijetili da arhitekti sve češće koriste u svojim projektima rasvjete.
Planirati a ne dodavati
Najbolje kuhinje, koje vas često ostavljaju bez daha nemaju naknadno dodanu rasvjetu. Kod njih je u pitanju planirana rasvjeta, do najsitnijih detalja. U saradnji s arhitektima, dizajnerima unutrašnjeg ambijenta i investitorima, kompanija Rasvjeta d.o.o. već više od dvije decenije učestvuje u projektima i planiranju svjetla kao sastavnog koncepta, a ne naknadne odluke.
Jer, kuhinja nije samo prostor za pripremu hrane. Ona je mjesto u kojem se miksaju začini i ukusi, ali i osjećaji i tehnologija, te brojne uspomene na neke od najvažnijih životnih događaja.
A dobro svjetlo… Pa ono uvijek zna kada treba biti u prvom planu, a kada se povući u sjenu.
***
Naš showroom u Sarajevu, Zagrebačka 23, ugostio je najkreativnije dizajnerske brendove Evrope. Posjetite nas, uživajte u „izložbi rasvjete“ i javite nam se za korisne savjete i preporuke na info@rasvjeta-sarajevo.ba ili na 033 223 600







